top of page

Centovalli, rit door 100 dalen

Een treinreis door Centovalli is een bijzondere belevenis en een echte aanrader om te doen als je bij het Lago Maggiore bent. De 52 kilometer lange treinrit leidt over duizelingwekkend hoge viaducten, langs diepe kloven en bulderende watervallen, door kastanjebossen, wijnstreken, tunnels en scherpe bochten.

De Ferrovia Vigezzina Centovalli, zoals het spoortraject officieel heet, rijdt in een kleine twee uur van Locarno aan het Lago Maggiore naar Domodossola in Italië, dwars door het Centovalli, de honderd dalen. Zo heet het dal van de bergbeek Melezza met zijn talrijke zijdalen, die dicht bebost en vol ruwe rotsen zijn.

Deze regio is prima geschikt voor verschillende wandelingen, mountainbike-tochten en excursies, die vanaf halteplaatsen in Italië of Zwitserland gemaakt kunnen worden.

Spoorlijn

De spoorlijn werd in de jaren twintig van de vorige eeuw aangelegd en vormt de snelste verbinding tussen de Gotthard- en de Simplonroute en tussen Tessin en Wallis. De route gaat over ruim 80 bruggen en door meer dan 30 tunnels! De spoorlijn loopt voor 32 kilometer over Italiaans grondgebied en 20 kilometer op Zwitserse bodem.

Bezienswaardigheden

Verscio ligt aan de ingang van de Centovalli. Hier vind je de Scuola Teatro Dimitri van beroemde clown Dimitri en het Museo Comico. Het grootste dorp in de Centovalli is Intragna, met een prachtig oud centrum. De toren van de kerk uit de 18e eeuw is met zijn hoogte van 70 meter de hoogste in Ticino. In Santa Maria Maggiore vind je het Museo dello Spazzacamino (Museum van de Schoorsteenveger) en de laatste Scuola di Belle Arti van de Alpen.

In Verdasio kun je via twee kabelbanen omhoog. Een brengt je over een duizelingwekkend ravijn naar het romantische dorpje Rasa, dat alleen te voet of via de kabelbaan bereikt kan worden. Hier kun je mooie wandelingen maken en genieten van prachtige uitzichten. De andere kabelbaan brengt je naar de hooggelegen Rustico-nederzetting Monte di Comino. Ook hier kun je prachtige bergwandelingen maken.

De treinreis eindigt in het Italiaanse Domodossola. Vandaar kun je met Italiaanse spoorwegen naar Stresa en dan met de boot van Lago Maggiore Express terug naar Locarno. Uiteraard kun je de route ook andersom maken - van Domodossola naar Locarno.

bottom of page